Halloween er en højtid, der falder d. 31/10, og som øjensynligt har noget bedre greb i den amerikanske befolkning (og detailhandel) end i den danske. I tiden op til d. 31/10 har vi set adskillige eksempler på, hvor populær højtiden er herovre – og særligt udsmykningen af huse og til dels arbejdspladser er et kapitel for sig. Som med andre – i dansk optik perifære højtider – har halloween rod i oldgamle skikke, der så givetvis ad åre har fået et velmenende skub i ’den rigtige retning’ af den amerikanske detailhandel. I de fleste supermarkeder er der indrettet særlige afdelinger for halloween ’effekter’ i tiden op til 31/10 – det vil primært sige græskar, slik og diverse udsmyknings- og udklædningsgenstande. Men derudover har vi også set mange egentlige halloween butikker – og det er jo grundlæggende helt ufatteligt, hvis det alene kan bære en forretning…
Vi tvivler på at mange herovre kender til skikkens oprindelse – og vi havde heller ingen anelse selv, så vi satte os for at undersøge sagen lidt nærmere. Google fortæller at kelterne søgte at formidle onde ånder med søde sager, mens udhulede og udskårne kålroer (senere græskar) blev sat frem for at holde onde ånder borte. Senere opfordrede kirken folk til at gå fra hus til hus på dagen og bede om mad til gengæld for en bøn for de døde – og det er grundessensen i den skik som den amerikanske detailhandel, iflg. National Retail Federation, har forvandlet til en glimrende forretning med en omsætning på knap $ 7 mia. i 2015. Clever business, hands down.
I dag er der fokus på gys og gru og ’trick or treat’ for børnene, men det der er mest overraskende er hvor meget det tilsyneladende også fylder for voksne mennesker. Da vi var på DMV kontoret for at tage kørekort (5/10) overhørte vi to ansatte diskutere, hvordan de påtænkte at pynte deres hus og hvordan de ville klædes ud. På Mortens kontor havde festudvalget pyntet op med spindelvæv og edderkopper osv. – og derforuden arrangeret en happening på selve dagen med ’potluck’ (sammenskudsgilde) og præmier til den mest uhyggelige og mest kreative udklædning. Morten valgte at klæde sig ud som ’kontornusser’ med hvid skjorte og mørk pullover – og kom ikke i betragtning til podiet i nogen af kategorierne, men mange havde faktisk klædt sig ud – måske omkring en tredjedel af de cirka 60 medarbejdere på kontoret.
Vores bidrag til halloween, en udskåret græskarlampe, indførte Christine på Marstrandsgade for et par år siden – og det er absolut en hyggelig skik. Igen i år havde vi et fint græskar på vores altan, men grundet fraværet af atamon (eller substitut) måtte vores græskar fortrække til de evige græskarmarker allerede et par dage efter. Alligevel har det været vores bedste halloween, for vi har virkelig fået mange grin over amerikanernes engagement i traditionen – særligt udsmykningen af husene kan efterlade en med åben mund og polypper.
Et par butikker i Hadsund havde faktisk gjort rigtig meget for at fejre Halloween. Det være sig både personalet og selve forretningen.