Vi har hele tiden haft planlagt at vi i løbet af efteråret eller vinteren, når der forhåbentlig var faldet lidt ro på tingene igen, ville tage på ferie et varmt sted og få ladet batterierne op. Vi har haft utroligt mange ting om ørerne det sidste års tid – og særligt fra midt på foråret, hvor hele vores USA-eventyr begyndte at tage form for alvor. Egentlig har vi ikke som sådan følt os udbrændte på noget tidspunkt, selvom vi ikke har haft de der 2-3 ugers sommerferie som normalt begynder at virke appellerende i juli-september. Det skyldes helt sikkert at vi har haft en relativt fornuftig proces i forhold til det rent praktiske (forventninger < realitet) – kombineret med de mange nye indtryk vi har fået herovre. Vi har virkelig haft en fed tid siden vi landede i O’Hare d. 30/7 og er utroligt taknemmelige for den mulighed vi har fået – begge to.
Alligevel vurderede vi, at det ville være fornuftigt at hive stikket ud en uges tid og få lidt ro. Cuba har været rigtig meget oppe at vende, det samme et roadtrip fra Charleston/Savannah til Miami/Florida Keys, men vi endte alligevel op med at tage til México. Vi researchede en del og fandt et lækkert resort uden for Playa del Carmen, 50 km. syd for Cancún på Yucatán halvøen ved det Caribiske hav – og des nærmere vi kom på afrejse, des mere steg vores behov for ferie. For første gang bestilte vi en all-inclusive ferie – i et særligt voksenområde på resortet – da vi vurderede at vores behov i bund og grund var ren og skær afslapning. Vi fik helt sikkert det ud af ferien som vi skulle, nemlig at få slappet af og koblet fra, men all-inclusive konceptet er altså ikke specielt sindsoprivende. Der var vel en 6-8 forskellige ’restauranter’ på resortet, men kvaliteten bar selvfølgelig præg af, at alt var købt og betalt på forhånd.
Vi kunne hurtigt mærke, at vi blev ’nødt til’ at søge lidt uden for ’reservatet’ i løbet af ugen og få lidt inspiration. Yucatán halvøen og den øvrige del af det nordlige Mellemamerika var hjemsted for Maya-civilisationen (og er dermed 1 af 6 store civilisationers vugge), der bl.a. har efterladt sig nogle fantastiske arkæologiske skatte. Vi tog derfor til Chichen-Itza, der er en ruinby midt i Yucatáns jungle, som blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 1988.
Byen blev først opdaget i slutningen af 1800 tallet og er virkelig storslået – særligt pyramiden ’El Castillo’ er et fantastisk syn. Mayaerne udviklede et særligt sofistikeret skriftsprog (baseret på hieroglyffer som i Egypten) og udmærkede sig matematisk og astronomisk, hvilket de inkorporerede i deres arkitektur. Det kommer f.eks. til udtryk ved forårs- og efterårsjævndøgn, hvor solens placering sent på eftermiddagen kaster en række trekantede skygger på ’El Castillo’, der skaber illusionen af en slange (der symboliserer Maya guden Kukulkan), der kravler ned ad pyramiden. Vi havde naturligvis ikke mulighed for at se dette fænomen ved selvsyn, men at få indsigt i Mayaernes bedrifter (matematisk og astronomisk) og hvordan det influerede på arkitekturen var ekstremt fascinerende. Senere på ugen besøgte vi også Tulum, der er en anden Maya ruinby.
Foruden indsigt i Maya civilisationen besøgte vi kolonibyen Valladolid, hvor vi til dels i selve byen, men særligt på turene ind til og væk fra byen fik set lidt mere af det ’rigtige’ – og øjensynligt meget fattige México. I Valladolid fik vi derudover vores feries kulinariske højdepunkt, da vi besøgte en ærlig Mexicansk restaurant. Vi fik mulighed for at smage en del af de retter som Morten på forhånd havde fået anbefalet af en Mexicansk kunde – og særligt limesuppe samt tacos med ’cochinita pibil’ er retter vi vil forsøge os med i C & M’s køkken. Det Mexicanske køkken er generelt utrolig lækkert – og grundet den store Mexicanske minoritet i USA har vi allerede stiftet bekendtskab med Mexicansk mad i USA, der er niveauer over hvad vi tidligere har fået.
Det sidste indtryk vi fik af livet uden for ’reservatet’ var Xel-ha, der er en stor lagune med en rig bestand af tropiske fisk – og endda pilrokker og Barracudaer – hvor vi snorklede og hyggede os det meste af en dag. Lagunen er afskærmet fra det Caribiske hav af et hegn, således hajer m.v. holdes ude, og dermed kunne vi i ro og mag plaske rundt i lagunen uden frygt for liv og lemmer. Med kombinationen af afslapning på resortet og et par tiltrængte ture væk fra det – havde vi alt i alt en fantastisk ferie i México – og vi har nu fået ladet batterierne tilstrækkeligt op, så vi er klar til en vinter i Chicagos ’dybfryser’.
Der ville jeg godt have været med. Kan godt forstå I havde behov for at komme lidt ud på egen hånd. Det der All incl. bliver hurtig for meget. Stråhatten klæder dig Christine???. Godt I fik slappet af på en anden måde, så I kan gå vinteren i møde.
Her er nærmest forårslignende temperaturer pt.14 gr.